El Govern Provincial primarà el 2018 la despesa social en benefici de les persones i les inversions en matèria d’aigua
La Diputació d’Alacant comptarà en 2018 amb un La Diputació d’Alacant comptarà en 2018 amb un La Diputació d’Alacant comptarà en 2018 amb un pressupost total de 196,1 milions d’euros i primarà la despesa social així com les inversions en matèria d’aigua per fer front a la sequera, segons ha destacat avui el vicepresident i diputat d’Economia, Carlos Castillo, durant la presentació dels comptes de la institució provincial per al pròxim exercici.
veure Pressupost: PRESUPUESTOS LADIPU 2018 111217.pdf
“La Diputació d’Alacant seguirà apostant pels nostres municipis en 2018 però vol ser, més que mai, la Dipu de les Persones”, ha explicat Castillo, qui ha afegit que “la institució és una administració indispensable, dinàmica i capaç de donar resposta a les demandes de la societat “.
Les àrees de Família i Ciutadana, Benestar de les Persones, Cultura i Esports, al costat de Foment i Desenvolupament, aglutinaran, amb més de 55 milions d’euros, el 28% del pressupost, el que el converteix en el més social dels últims anys . Per la seva banda, Cicle Hídric comptarà amb un 47,8% més de pressupost fins a arribar als 7,8 milions d’euros.
‘La Dipu Social’
Les àrees de Família i Ciutadania i Benestar de les Persones comptaran en 2018 amb un pressupost total de 33,3 milions d’euros, fet que suposa un 2,1% més que en el present exercici.
El portaveu del Govern Provincial ha destacat, entre d’altres partides, els 10,5 milions destinats a la Llar Provincial, els 11,7 del Centre de Salut Mental Doctor Esquerdo, l’1,6 milions per Teleassistència, els 885.000 euros per a activitats per a la igualtat i prevenció de violència de gènere, els 547.000 euros per joventut o els 270.000 euros per a la prevenció de conductes addictives.
A més, la Diputació ha pressupostat 1.950.000 euros en subvencions a ajuntaments per a serveis socials d’atenció primària, 250.000 euros per a plans d’accessibilitat universal o 144.000 euros per a voluntariat i cooperació internacional.
‘La Dipu amb la Cultura i amb l’Esport’
Les partides de l’Àrea de Cultura també experimenten un increment del 4,6% fins a arribar als 14,3 milions d’euros. Les activitats de promoció cultural amb 3.574.000 euros, les subvencions a ajuntaments per a equipament d’instal·lacions culturals i rehabilitació d’esglésies amb 624.756 euros, l’aportació de 2,7 milions d’euros a l’ADDA i de 2,4 a l’MARQ o els 397.450 euros per a la UNED són algunes de les inversions més importants en aquest apartat.
Esports és, així mateix, una altra de les que més creix, un 16,9%, i comptarà el pròxim exercici amb 4.330.870 euros, el que permetrà finançar el Pla d’Ajudes a Municipis per a la Promoció Esportiva (700.000 euros), el Programa d’Ajudes a Esportistes d’Elit (310.000 euros), el Pla d’Ajudes a Clubs i Entitats Esportives (300.000 euros), el Euroepan Tour Golf Sènior 2018 (300.000 euros) o el Pla de Millora d’Instal·lacions Esportives Municipals (1.008.472).
‘La Dipu amb l’Aigua’
“El Govern Provincial ha mostrat una especial sensibilitat cap als problemes d’aigua que pateix la província, principalment els agricultors i regants, i ha incrementat prop d’un 50% el pressupost de Cicle Hídric per 2018, que ascendirà a 7,8 milions d’euros , dels quals més de cinc aniran destinats directament a infraestructures hídriques i altres actuacions “, ha explicat Castillo.
El responsable d’Economia ha incidit que un dels objectius del Govern Provincial és l’increment de la garantia de subministrament i de l’eficiència en la gestió de l’aigua, al qual es destinen 2,7 milions d’euros. En aquest sentit, ha explicat que aquesta línia d’actuació ha permès en els dos últims anys renovar i reparar més de 18 quilòmetres de xarxes de distribució i sanejament i instal·lar 4.000 contenidors de telegestió, “el que ha suposat un estalvi d’aigua en fuites de uns 4 hm3 / any, l’equivalent a 1.200.000 euros / any “.
“El control automàtic que aporta el Sistema Provincial de Telegestió ha rebut en els dos últims anys 167 avisos de fuites en xarxes, evitant d’aquesta manera una pèrdua de 13.424 m3 / dia (4.000 euros / dia)“, ha detallat el vicepresident.
“La Dipu dels Pobles”
Tot i que el Govern Provincial posarà el focus en les persones el 2018, la col·laboració amb els ajuntaments per a la prestació de serveis seguirà sent una prioritat per a la Diputació. D’aquesta manera, es destinaran 70,1 milions d’euros a aquest fi -45.500.000 en subvencions a ajuntaments i 24,5 milions d’aportació al Consorci de Bombers, un més que l’any passat-.
Castillo ha assenyalat que “la Diputació d’Alacant és l’administració més compromesa amb els nostres municipis” i ha incidit que els recursos destinats a inversions (capítols 6 i 7) del període comprès entre 2015 i 2017 arriben als 299 milions d’euros, dels quals s’han executat ja 127 milions d’euros.
Així mateix, ha afegit que els romanents de tresoreria que es preveuen després de la liquidació del pressupost de 2017 “ens permetran, però, seguir impulsant inversions financerament sostenibles en tots els municipis de la nostra província, entre els quals s’inclouen els 14 milions que es reservaran per al Fons de Cooperació Municipal.
Fons de Cooperació Municipal
El portaveu del Govern Provincial, Carlos Castillo, ha explicat, d’altra banda, que ja ha mantingut dues trobades amb els grups de l’oposició amb l’objectiu de concretar els criteris de repartiment dels 14 milions d’euros que la institució destinarà a aquest fons .
En aquest sentit, ha assenyalat que s’ha proposat des de l’equip de govern una distribució que beneficia, principalment, als municipis més petits, que es tindria en compte el nombre d’habitants, amb especial suport a les localitats més petites, la superfície del terme municipal, ja que es tracta d’un aspecte determinant en el manteniment de les vies públiques i les xarxes de distribució, així com la densitat de la població. El nombre de nuclis de població i / o pedanies servirà també per establir el repartiment. Les entitats menors comptaran amb assignació prestablecida.
“Des de l’equip de govern ja hem traslladat aquesta proposta a l’oposició; no volem que sigui una imposició ja que busquem el màxim consens per establir el repartiment d’aquest fons “que, ha dit, s’hauria de dir Fons Mixt de Cooperació Municipal en la mesura que la Generalitat pretén implicar altres administracions en el seu finançament. Respecte d’això, ha afegit que “la Diputació no té vocació de ser la caixa d’estalvis de la Generalitat sinó treballar per l’interès general“.
Castillo ha afegit que “li demanem a l’oposició que quan se’ns demana diàleg, negociació i participació es respongui amb compromisos i propostes i no es posin pals a les rodes“, alhora que ha manifestat que des de la Diputació d’Alacant no es comparteixen els criteris de distribució de la Generalitat.
“La Diputació d’Alacant està per servir els ciutadans que viuen als municipis més petits i que compten amb un pressupost més reduït“, ha afegit el vicepresident, que ha insistit en la necessitat de conèixer com més aviat millor la posició dels grups de l’ oposició “per poder anunciar, al més aviat possible, als ajuntaments les quantitats amb les que cada municipi comptarà i d’aquesta manera que puguin alliberar les seves partides en favor de despesa corrent“.